Molotov koktail - jeho výroba a trošku histórie

28.09.2009 23:47

Molotov Koktail - čo to vlastne je

Je to sklenená fľaša, bežného alebo špeciálneho vyhotovenia, naplnená zmesou benzínu a oleja alebo inou bežnou či špeciálnou horľavinou, doplnená o zápalnicu ktorou je obvykle do hrdla fľaše vložený zapálený knôt alebo bavlnená tkanina. Pri zásahu cieľa sa fľaša rozbije a rozliata horľavina sa zapáli od horiaceho knôtu. Inou formou zapálenia horľaviny bolo zmiešanie viacerých kvapalín, alebo nárazové rozbušky. Najprimitívnejšou používanou zápalnou fľašou je dnes fľaša s knôtom naplnená zmesou benzínu a oleja. Benzín zabezpečuje horľavosť a olej priľnavosť zmesi. Táto zápalná fľaša je však vhodná len v špecifických prípadoch a absolútne sa nehodí ani pre útok na obrnenú techniku, ani proti opevneným objektom (je vlastne použiteľná len pre vhadzovanie do uzatvoreného priestoru (oknom, otvoreným poklopom...), pri útoku proti kapote obrnených vozidiel alebo streche objektu je jej účinok minimálny, pretože sa rýchlo rozstriekne a roztečie, a napriek impozantne vyzerajúcim plameňom má len minimálny účinok na chránený cieľ (udáva sa, že je asi 15x menší, než účinok skutočne účelne koncipovanej zápalné fľaše). Navyše takto koncipovaná zápalná fľaša nie je príliš bezpečná na druhej strane je tu riziko pri toho kto ju hádže že mu vybuchne v ruke.    

                  

 

Trošku histórie:

 

Meno "Molotovov koktejl", ktoré odkazuje na sovietskeho komisára pre zahraničie Molotova, dostala zbraň v roku 1939. Pôvodný tvar bol koktail pre Molotova a fínski vojaci, ktorí s ním prišli, ním vyjadrovali svoj "priateľský" postoj k mužovi, ktorý bol podľa nich hlavným pôvodcom Zimnej vojny a bol vo Fínsku obľúbený ešte menej ako Stalin. Meno bolo neskôr prevzaté za veľkej vlasteneckej vojny vojakmi Sovietskeho zväzu. Dôvody boli zmiešané, podľa niektorých to bola úcta k jednému z čelných predstaviteľov ZSSR, podľa ďalších negatívny pohľad na neho a názor, že Molotov bol zodpovedný za nepripravenosť ZSSR v čase nemeckého útoku, takže po ňom bola pomenovaná jediná improvizované zbraň, ktoré sovietskej pechote ostala.

             

ujjo.jpg          

Molotov Koktail - ako ho vyrobiť

  • to je hracka pro mimina
  • vezmeš benzin H2SO4 pekne fifty fifty do nejake sklenené nádoby
  • otreš to
  • pak obmotáš hadrm kterej je nasáklej roztokem cukru a chlorecnan
  • když ti ten har stim uschne tak to na to namotáš a ono jak se ta sklinka rozbije tak kyselina pri stiku stim chlorecnanem se zapálí
  • ten cukr je tam proto asi aby to bylo sladký a ten chlorecnan držel v tom hadru
  • no a nebo zas pul na pul olej s benzinem do sklinky a vrazíš do toho hadr a zapálíš
  • ale mám radci samozápalnej je bezpecnejší

 

Návod trošku inak, možno trošku zrozumiteľnejšie:

Fľaša naplnená zmesou koncentrovanej kyseliny sírovej a benzínu (v pomere 1:1), pevne uzatvorená fľaša sa obalí handrou a handra sa nechá nasiaknuť zmesou chlorečnanu sodného (alebo draselného) s cukrom (nasýtený vodný roztok). Po zaschnutí sa z fľaše stáva zápalný granát, stačí hodiť a po rozbití pohára sa sám zapáli.

molotov coctail nie je vhodný na airsoft, návod je len pre zaujímavosť, takže ak niekomu uvidím na akcií fľašu z ktorej podivne trčí handra, tak automaticky nasadzujem na zbraň bajonet.  :-D

 

takto vyzerá najjednoduchšia forma Molotov koktailu:

a takto to vyzerá pri použití:

Zmes nachádzajúca sa v molotov koktaile má výbornú prilnavosť a horľavosť, takže človeka ihneď zachvátia plamene, ktoré je ťažké zahsiť, behom chvíľky dokážu popáliť veľkú časť tela. Popáleniny môžu byť až takého rozshahu, že môžu viesť k smrti. Zahasiť sa dajú tak, že sa človek hodí na zem, váľa sa a snaží sa zbaviť horiaceho oblečenia, alebo na horiaceho treba hodiť deku alebo bundu (nie z umelích vlákien, lebo tie sa ľahko chytia tiež).

 

takže na záver ešte raz zdôrazňujem: nepoužívať na airsoft!!!!!!!!!!

 

 

—————

Späť


Diskusná téma: Molotov koktail - jeho výroba a trošku histórie

Dátum: 27.11.2021

Vložil: Martin

Titulok: Otazka

Aký je pomer chlorecnanu a cukru?

—————